UMZAR

Umetnici za reciklažu

(kliknite)

U okviru NINODRAG projekta (ninodrag.com), a u saradnji sa Veselim licem, postoji UMZAR ili UMETNICI ZA RECIKLAŽU koju najčešće spontano osmišljavaju i izvode Slađana Branislava Bušić (Veselo lice) i Nikolina Nina Babić. Cilj ovih kratkih video priloga je da se umetnošću (konkretno poezijom mladih ili poznatih, ali manje zastupljenih autora) reciklira kontaminirani kulturni prostor, neobičnim performans kazivanjem pesama koje se slučajno nađu u rančevima Slađe i Nine na još slučajnijim mestima, često nepoetičnim (poput kontejnera – inače mesta rođenja ove šašave ideje – zapravo, ispred jednog ogledala koje je izazovno virilo iz njega).

Dakle, Slađa i Nina čitaju uvek na različitim lokacijama, jer jedno je mesto svih nas i čitaju uvek knjigu koja im se dogodila u torbi i čitaju uvek sa osobom koju neplanirano sretnu, ali se u život utisne zaUvek. Čitaju na neobičan način, pod šalozbiljnim okolnostima. Čitaju slučajnim prolaznicima i radnicima u vreme radnog vremena. Deo ovog performans čitanja ste svi vi, zato dopustite sebi da naglas, na sebi svojstven način govorite stihove koje čujete u prilogu. I još bolje – dopustite poeziji da vas uveri da svako mesto može da bude savršen poetski kontekst, ako se uživite i dopustite da reči struje vašim nepcima, a smisao sinapsama. Ne mora poezija da bude samo na sceni. Svaki prostor je scena. Uz to, čuvamo i čistimo prirodu zajedno. Ukoliko vam je na um palo neko neobično mesto gde bi se odlično uklopila poezija, neko čišćenje ili sređivanje obale, šume, sela ili grada, zovite nas da ga zajedničkim snagama učinimo ‘sasvim prirodnim’ ili se usnimite i pokažite nam kako se uz sve to sređivanje i uređivanje uklapa poezija i sve nam to pošaljite na e-mejl: ninodrag@outlook.com i budite deo UMETNIKA ZA RECIKLAŽU.

EPIZODA 6

Kako izgleda čitanje poezije u Zoološkom vrtu? Kakva si u ulozi čitalaca nandu i dva emua? Da li su im se svidele pesme koje smo odabrali za njih, ali i poezija uopšte?

U i ovoj epizodi Slađa i Nina su u Zoološkom vrtu u Beogradu. Iz rančeva su, za ovaj „Zoološki ciklus“, izvukle zbirku pesama „Isusov trn“, Slobodana Jovića, i iz nje odabrale pesmu „Veliko Uvo“, kao i pesmu „Druga vrata Sunca“ iz zbirke „Smena“, Petra Rakočevića, pred vrlo neobičnom publikom – nanduom i emuima.

EPIZODA 5.

Kako izgleda čitanje poezije u Zoološkom vrtu? Kakva je reakcija belih vukova na naše kazivanje stihova koje smo im odabrali?

Saznajte u ovoj epizodi, u kojoj su Slađa i Nina za ovaj „Zoološki ciklus“ iz rančeva izvadile pesme „Preobraženje“ i „Iz vremena jednog dana“, iz zbirke „Munja i hladnoća“, čuvenog Nikite Staneskua, a potom i pesmu „Pete i dalje nežne“ iz zbirke „Nekoliko ogromnih toplina“, Sare Stanojević, pred posve neobičnom publikom – belim vukovima.

EPIZODA 4.

Kako izgleda čitanje poezije u Zoološkom vrtu? Šta mislite, da li je kozoroge privuklo laskanje da su antilopa ili, pak, pesma koju smo odabrali za njih? Da li je zebra nakon čitanja poezije doživela krizu identiteta?

Slađa i Nina su se našle u Zoološkom vrtu u Beogradu s rančevima punim mnoštvom zanimljivih pesama, ali su odlučile da ovaj „Zoološki ciklus“ započnu sa pesmom „Muu“, Milovana Kljajevića, urednika stranice „Dezintegrisano“, koju su čitale zebrama i kozorozima (koje bi da su antilope).

EPIZODA 3.

U ovoj epizodi Slađa i Nina su se našle sasvim slučajno u Bajfordovoj šumi. Iz ranca su izvukle zbirku pesama DŽEMPERI ZA KAMENJE, Koste Kosovca, objavljene u SKZ-u.

EPIZODA 2.

U tom istom ogledalu koje je virilo iz kontejnera, u scenskom ambijentu, izvele su mali ulični poetski performans u kom su govorile pesmu iz zbirke „Na trgovima Vavilona“, autora Dragana Dragojlovića.

EPIZODA 1.

Nina i Slađa su jednog lepog dana zastale ispred kontejnera iz kog je virilo -ogledalo. Za trenutak kasnije, dobile su scenski ambijent za mali ulični poetski performans u kom su govorile pesmu „Gorile su odlučile“ iz zbirke „Konfabulacije“, autorke Marije Dragnić.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s