UMETNICI ZA RECIKLAŽU – UMCIKLAŽA

Jedinog sunčanog oktobarskog dana, Slađana Branislava Bušić i Nikolina Nina Babić su naišle na neozleđeno ogledalo veličine omanjeg čoveka bačeno u kontejner. Razbijeno ogledalo, po našem folklornom sujeverju, donosi razbijaču sedam godina nesreće, a odbačeno ogledalo bez pukotina, mimo sujeverja – dve glave ispunjene poezijom. Odraz u odbačenom ogledalu, odabrana poezija, igra rečima i gestikulacija, mene visine i boje glasova, mestimično udvajanje – spontano je dovelo do zajedničke umetničke akcije pod nazivom UMETNICI ZA RECIKLAŽU – Umciklaža. Zašto za reciklažu? Zato što je reč o traganju za poezijom koja zaslužuje da se na ovaj način interpretira ili koja je iz nekih prošlih perioda nepravedno prepuštena prašini. Zato što na taj način obnavljamo i svoje kreativno izvorište i pripremamo ga za neke buduće, lične poetske avanture. Zato što pokazujemo da je svako mesto na planeti Zemlji pogodno za poetsku pozornicu. Eto, zato su Nina i Slađa krenule od onog najneuglednijeg – kontejnera, nazvavši i ovih nekoliko epizoda upravo – „Iz kontejnera“. Trenutak je bio dovoljan da bude pretvoren u scenski ambijent za mali ulični poetski performans u kom su govorile nekoliko pesama autora čije su se zbirke, igrom slučajeva, našle u njihovim torbama i glavama.

U izvođenju pesme „Gorile su odlučile“ iz zbirke „Konfabulacije“, autorke Marije Dragnić

Da podsetimo, ovu zgodnu sintagmu „reciklaža uma“ književnica Verica Preda PreVera namenila je za moto za festival umetnosti ARSOVIJA NA VISINAMA, koju je svake godine do ove nesrećne pandemijske organizovalo naše udruženje Vršačka Afirmacija Umetnika ARS (VAU ARS), a o kom možete pročitati ovde. Slađa i Nina su jednoglasno poslušale nostalgični zov – eto, i naziva.

U izvođenju pesme iz zbirke „Na trgovima Vavilona“, autora Dragana Dragojlovića.

Prepustile su pesmama da im same pokažu svoj dramski potencijal i tako su se, bez ikakve prethodne pripreme, usaglasile. Sve je to zabeležila kamera na talefonu, a video je potom montirala Nina za vaše oči, duh i sluh. Svi video fragmenti su postavljeni na zvanični YouTube kanal VAU ARS-a.

Ukoliko vam je na um palo neko neobično mesto gde bi se odlično uklopila poezija, snimite se i pošaljite nam na mejl ninodrag@outlook.com i budite deo UMETNIKA ZA RECIKLAŽU.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s