AMINA HRNČIĆ


stvaralački portfolio


Mi o Amini

Dobar glas o kvalitetnim ljudima brzo dopre do onih koji ga traže, pa tako je i do nas došla najpre životna priča o ovoj inspirativnoj mladoj osobi, ispričana iz vizure drage nam Slađane Bušić u emisiji „O poeziji mladih“ NINODRAG radiopsa, a tu priču je potvrdila nešto kasnije još jedna draga nam – Anđela Pendić, gostujući u 4. NINODRAG ZAJEDNIČARENJU, gde se govorilo, između ostalog, i o Amininoj pesmi „Put za Agape“. Bilo nam je jasno da je reč o prirodnom, otvorenom, dobrodušnom mladom stvaraocu, vrlo prisutnog i potvrđenog talenta. Tada je počelo i naše upoznavanje sa njenim pesmama koje odišu britkom intelektualnošću, ne izdajući ni najmanje tananu, osetljivu emocionalnost. Dakle, pesme u kojima ćete, verujemo kao i mi, proputovati svim onim važnim kulturološkim sferama izvađenih iz dubokih džepova istorije i svakodnevice stavljenih na očigled pesmoljubaca. Sve što jedno ljudsko biće čini u punom značenjskom volumenu te reči – tema je Amininih pevanja. Nije onda teško pretpostaviti zašto što smo ovoga puta nju izabrali kao našu inspiraciju.


Aminina biografija

Amina Hrnčić autorka je dve zbirke pesama, „Put u Agape“ i „Oktava“.   Poezija joj je objavljivana i na engleskom (Ambasada SAD-a, BiH), nemačkom (Francuski institut, BiH) i francuskom jeziku (Projekat „Vreme (bez) utopije“). Dobitnica je nekoliko regionalnih književnih nagrada – laureatkinja 51. Festivala poezije mladih, Vrbas i Književne  omladine Valjevo, te u užem izboru za književne nagrade Slovo Gorčina i Ratkovićeve večeri poezije. Zastupljena u tridesetak zajedničkih knjiga i antologija, kao i u brojnim književnim časopisima kojima se više i ne zan broj. Crta stripove, koji su, takođe, objavljivani, nagrađivani te bili na izložbama, premda, po njenom mišljenu, nešto manje uspešni od pesama. Odrasla je u Maglaju (BIH) gde je završila osnovnu, srednju i nižu muzičku školu (odsek klavir).  Upravo je završila petogodišnje studije na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu. Bila je agent u call centru, kratko promovisala riblja ulja u apotekama na degustacijama, a onda se fokusirala na unaprjeđenje prodaje biljnih vaginaleta. Voli životinje, trčanje i planinarenje. U okviru angažmana u Sharklab ADRIA na terenskim istraživanjima susrela se sa nekim simpatičnim morskim stvorenjima. Roniti ne zna, ali je pokušala. Othranila je dve sove. Kaže, srećno zaljubljena.


Ćaskanje sa Aminom

ND: Kako izgleda tvoj momenat stvaranja?

A: U zadnje vrijeme zaista jednostavno, sjednem za laptop i napišem pjesmu, kasnije je prepravljam. Obično sam sama u stanu. Ranije sam pjesme pisala na fluorecentnim stikerima, papirima, po sveskama, u čitaonicama, u punim sobama u studentskom domu, u vozovima i autobusima…

ND: Koliko su za tebe (i da li su) važna okupljanja mladih umetnika?

A: Okupljanja mladih umjetnika bitna su iz dva razloga. Prvi je širenje kruga prijatelja. Jednostavno je nemoguće upoznati ljude koji se bave istim stvarima, razmišljaju na sličan način i ne steći pri tom drage prijatelje. Umjetnost, pored stvaralačke ideje predstavlja i komprimovanje jakih stvaralačkih emocija. Samim tim, umjetnik kao stvaralac teži ka tome da te emocije podijeli s nekim ko jednako strastveno pristupa životu. U tom kontekstu su okupljanja mladih umjetnika najnužnija na svijetu, kao jezgra sreće za mlade stvaraoce koji još uvijek traže te svoje krugove pravih ljudi. Mislim da su ta ista druženja jednako bitna i starijim umjetnicima, ovom analogijom. Mladim umjetnicima su organizovana okupljanja dobro došla i zbog promocija, kao i da vide gdje se nalaze u smislu kvalitete toga što rade.

ND: Da li više pesnik dobija samovanjem i samostalnim izučavanjem ili kreativnom interakcijom sa ostalim umetnicima? 


A: Rekla bih samovanjem, barem je u mom slučaju tako. Ali kreativna interakcija je također neophodna, s ciljem napredovanja. Ono što je u poeziji najvažnije, kao i u svemu čime se bavimo u životu, je izdvojeno vrijeme za rad, a za njega treba mir i koncentracija.

Bacite oko i na Aminin intervju u „Nezavisnim novinama“, pod nazivom „Čovjek postaje ono što čita“ i članak u IMPEP-u.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s