NINODRAG 6 – Preobražavanje

Ovde možete čuti našu audio emisiju:

Anđela Pendić, Bojana Kostadinović, Vladimir Pešić, Marija Takić, Anđelija Dejić, Nina i MIša

Šesti NinoDrag dogodio se februarovog prvog dana, i beše to prvi u tekućoj godini. Zima se prerano preobrazila u proleće (ako li je zime uopšte i bilo), a mi smo, zajedno s našim tovečernjim Ninodragcima pokušali da izađemo iz izazova „Šest šešira“ kao stvaralačka celina, ne bi li se preobrazili kao šestica u devetku i odvojili se od svog dela, uspravljene glave, gladeći bradu, iz perspektive Tvorca.

 NinoDragom je ovoga puta šestarila Anđela Pendić (Beograd), autor dve nagrađene zbirke pesama, „Beleg“ (2015) i „Oganj“ (2016), doktorand na smeru Opšta lingvistika Filološkog fakulteta – zapravo, ona koja je uspela da u sebi pronađe to mesto odakle se čovek preobražava u stvaraoca i umešno ga iz sebe prenese u reči sa svom smislenom dubinom. Prilikom njenog predlaganja za nominaciju, Šimon Subota je rekao „Apsolutno genijalna pesnikinja i osoba, ima dve zbirke za sobom, studirala je ruski i ima neverovatan njuh za dobru muziku i film“. Pored Anđele, ugostili smo Bojanu Kostadinović (Užice), kostimografa i modnog dizajnera. Odabir tkanine za kostime je njen način umetničkog izražavanja i ispoljavanja u različitim vremenima, istorijskim, intimnim ili izmaštanim. Podelila je sa nama nedavno iskustvo kostimografa predstave „Sirano“, odigrane u Kosovskoj Mitrovici. Svoje umeće je nadograđivala u Italiji. Među gostima se pronašao i jedan kreativno svestrani građevinski inženjer – Vladimir Pešić (Raška). Tekstopisac, kompozitor i kantautor, te ne čudi što su njegovi stihovi srasli uz muziku koju stvara preobražavajući zvuke neobičnih instrumenata poput vove, okarine, usne harmonike, bazukija itd…. Autor je tri zbirke pesama („Heksagram 65“, „Vilenjak istočnog vetra“, „Kodeks kapetana Strongvila“) i jedne zbirke priča („Čaršijske priče“). S nama je još jednom bila sjajna mlada pesnikinja Marija Takić, pobednica prve pesničko – scenske manifestacije „Grungebook“ i drugoplasirana na poetskoj manifestaciji „Timočka lira“,  koja je, pre nego što će doći, na pozivnicu odgovorila: „Hoću, baš mi je jedan NinoDrag potreban ovih dana“. Marija je sa nama podelila pesmu mladog pesnika u začetku – Jovana Ilića, obavezama sprečenog da prisustvuje. Kao važna konstanta NinoDraga, prisutna je bila i Anđelija Dejić (Užice), čija je proza preobražavajuće specifična – upravo poput skoka s starog železničkog mosta u Đetinju.

NinoDragci su se oprobali u modifikovanom kreativnom izazovu „Šest šešira“ (prema dr Edvardu de Bonu). Bacanjem kocke pustili su da ih šešir (u ulozi opredmećene paleta misaonih perspektiva) odabere i preobrazi u svoju bojom određenu ulogu (tako da su lične stavove i razmišljanja ostavili na neko vreme sa strane uz svoja imena i prezimena). Misaone navike smo zajednički „provetrili“ i povećali cirkulaciju kreativne energije, šireći joj polje delovanja paralelnim razmišljanjem povodom teme: da li je književnosti (i umetnosti uopšte) mesto na internetu, kao i mikro izazovom: „Kao jedan šešir, kakav stav imaš o papučama?“. Potencijalni konflikti su se preobrazili u harmonične kooperativne tehnike mišljenja. Ovaj izazov pokazuje koliko su različite perspektive ključne za lični stil pisanja, o čemu najbolje govori zbirka priča „Stilske vežbe“, Rejmona Kenoa (čiji je prevodilac bio – ni manje ni više nego – Danilo Kiš, koji je i tvorac ilustracija u ovoj nesvakidašnjoj knjizi). To je ujedno i knjiga na koju smo se u ovom izazovu i praktično oslonili i koju toplo preporučujemo (budućim) piscima.

Dakle, svirali smo, pevali, pričali o preobražaju kao konstanti stvaranja i razvoja. Čitali smo sopstvene radove i učitavali se, prepuštali utiscima kao toplom avgustovskom moru i plivali unutar audio emisije (koju možete čuti na Mixcloud-u). Šesticu smo, s pregršt novih ideja, ostavili podlakćenu na nekom simsu da sanja preobraženje u devetku. Otišli smo da vidimo šta radi sedmica, a 29. februara vam javljamo ishod. Pišite, pratite nas na blogu ninodrag.com, Mixcloud-u, Instagram stranci… Do tad, razmenjujte šešire bez ustručavanja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s