ND RANAC je krenuo!

Ispred svakog umetničkog dela zastajemo kao da je ono oduvek tu, baš takvo kakvo jeste, u svojoj lepoti svoje finalne verzije. Retko ko se zapita koliko je vremena jedna ideja provela u glavi pre nego što je postala uvodna rečenica romana, skica, ton ili pokret. Najčešće pitanjem GDE POČINJE KREATIVNOST i KOJI SU NJENI PUTEVI bave se samo stvaraoci među sobom i njihovi istraživači, ali isuviše knjiški – do sad.

Da bismo odgovorili na ova pitanja iz srži prakse, pozvali smo u pomoć naš ND RANAC koji će odabrati sedam mladih umetnika iz raznih sfera umetnosti i dati im jednomesečnu titulu NOSIOCA RANCA. Dakle, ranac koji nosi ND znak šetaće kroz Srbiju tražeći leđa koja će umeti ne samo da ga ponesu, nego i da iznesu čitav njegov sadržaj ispunjen sredstvima za stvaranje i ND ART BOOK-om i upotrebe ih kako bi ispitali granice svoje kreativnosti. ND ART BOOK ili BELEŽNICA je knjiga izazova specijalno sastavljena za umetnika s titulom NOSIOCA RANCA. Izazovi su kreirani tako da Nosioca ranca sprovode kroz sve vrste umetnosti u različitim prostornim (enterijernim ili eksterijernim) i vremenskim (jutarnjim, dnevnim i noćnim) kontekstima. Video dnevnicima koje Nosioci ranca budu povremeno slali putem društvenih mreža, publika će pratiti njihov rad na izazovima, njihove nedoumice, stavove, pogreške i ispravke – upravo čitav onaj proces koji nam je večito nedostupan, a prethodi svakom umetničkom delu. Takođe, i pratiocima će biti upućivani izazovi, čijim odgovorima mogu da se pridruže akciji i postanu osmi, kolektivni NOSILAC NINIODRAG RANCA. Stoga, ukoliko ugledate ranac u svom gradu, fotografišite ga i fotografiju postavite na instagram uz #ninodragranac. Nakon što sedmi umetnik s titulom NOSIOCA RANCA odgovori na svoje izazove, organizovaće se multimedijalna izložba u Beogradu.

ND RANAC je 15. septembra započeo svoj višemesečni put i odabrao je da se nađe na leđima sjajne mlade akademske slikarke Jasmine Trifunović iz Užica. Ona je osnivač „JT art ateljea“ za decu u cilju da od njih stvori, kako ume da kaže „kreativne revolucionare“; redovno objavljuje vrlo zanimljive YouTube klipove na profilima društvenih mreža, što ju je dovelo do uloge voditelja dečije emisije na radio Serboni, pod nazivom „Čarobno jutro“ i „Magična noć“. Jasmina je zbog svog svežeg stvaralačkog duha neko ko je zaslužio da ponese ND RANAC. Bedž NOSIOCA ND RANCA joj je svečano dodelila naša drugarica Anđelija uz foto asistenciju Katarine Dejić. Dakle, zapratite Jaminu na njenom facebook i instagram profilu i saznajte gde će je ND RANAC odvesti.     

Tekst: Nikolina Nina Babić

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s