NINODRAG VAU ARS radiopis rođendanac!

Zajednička video čestitka članova redakcije

Tačno godinu dana je proteklo otkako smo se prvi put oglasili na zeno.fm platformi kao NINODRAG VAU ARS radiopis. Dakle, između 22. marta 2020. godine i 22. marta 2021. godine stalo je mnoštvo emisija edukativnog, umetničkog i zabavnog sadržaja, koje možete pronaći na našoj stranici u rubrici RADIOPIS. Pre nego što se upustite u zvukovno istraživanje, pročitajte šta je Bogdan Ocokoljić, glavni i odgovorni urednik rekao povodom dosadašnjeg rada.

Kakav je osećaj vas prožima posle godinu dana postojanja?

Najpre, osećaj ponosa na sve moje saradnike koji su čistim entuzijazmom uspeli da uobliče naše zajedničko čudo zvano NINODRAG VAU ARS radiopis, zatim radost što sam sa takvim ljudima imao prilike da sarađujem i pomalo setu – što uskoro idemo na pauzu, svakako zasluženu. No, svakako sam rođendanski euforičan, pa bih svim mojim dragim ljudima iz redakcije hteo da poželim srećan zajednički rođendan našem radiopisu i da se zahvalim što su stoički izgurali svaki epizoid!

Kako je započeta druga sezona?

B.O: Drugu sezonu smo započeli 4. oktobra 2020. godine, nakon što me je Inspektor Ćišub pronašao u kočini (a na koji način – saznajte u nedelju, 4. aprila, u sedmom epizoidu s kojim završavamo 2. sezonu). Takođe smo bili pojačani za nove saradnike i nova tematska polja, a odlučili smo da se emitujemo jednom mesečno, zadržavši nedelju kao dan kad se sve odmara sem NinoDraga. Zbog proređenog broja emitovanja iz forme radija smo prešli u formu radio časopisa, odnosno – radiopisa. NINODRAG VAU ARS redakcijskom timu, koji su činili, pored moje malenkosti, i Nikolina Nina Babić, Miodrag Miša Jovičić, Anđelija Dejić, Verica Preda PreVera, Marica Ćosić, Zorana Tomić, Slobodan Mitić, Zdravko Šumić , Dušan Mihajlović i Srbislav Bošković, pridružili su se i Matej Vilotijević, dr Jelena Bajić, Anđela Brašanac, Inspektor Ćišub, Začin Ce i Vidovita Rusala (imena poznata redakciji), uz brojne druge gostujuće saradnike. O svemu ovome Nikolina će uredno napisati tekst, tako da redovno svraćajte na stranicu, kao i do sad.

Po čemu je radiopis tako jedinstven?

B.O: Njegova jedinstvenost najviše se ogleda u tome što sam akcenat prebacio sa publike na kreatore radio emisija. Puštao sam kreativni i umni potencijal svojih saradnika da se razvija i buja po svojim mogućnostima, interesovanjima i težnjama – a zauzvrat sam dobio njihov maksimum. Baš sam ponosan na njih, ali ne i iznenađen. Jedini iznenađeni u ovoj priči su oni sami – pored publike koja je u neverici što je u drugom planu i ništa se ne pita (a dobro joj je zbog toga, sudeći po brojnim sjajnim komentarima):) Drugim rečima, težio sam ka tome da svoje saradnike uverim da dok god rade ono što vole uživajući u tome – na pravom su putu, jer su prvog i najvažnijeg člana publike već iskreno pridobili i pokrenuli na realizaciju ideja, a on je – oni sami. Naravno, automatski i drugi članovi publike su to osetili i pozdravili svojom podrškom.

Šta je radiopis saradnicima značio?

B.O: Kako onima koji su u njegovom okrilju stalno boravili, tako i onima koji su privremeno prinosili svoje zvukotovrine, radiopis je značio informativnu utopiju u kojoj su se negovale teme za oplemenjivanje i uma i duha. Stvarali smo radio dnevnike, radio eseje, zvučne čitanke, ćaskanja, razgovore, monodrame, monologe, nove alternativne radijske likove (ili radijske pseudonime) koji prožimaju i čine tkivo velikih emisijskih blokova. Inspektor Ćišub, Pomoćnica Ce, Vidovita Rusala, Drugarica Anđa, Drug Stari, Knjiška Kovrdža, PreVera, Mara Mislionica, Dule Muzički Moljac, Dr Mata, Dr Jelena, Socijalna Riba, Zoka, Vojnik Ćofa i pregršt drugih – redovno su kroz emisije komunicirali jedni sa drugima, delili emocije i mišljenja, ponekad bi se i pokačili, pa pomirili. No, što je najvažnije -delili su stvaralačku ljubav, te su se često i bez dogovora, gotovo intuitivno, doticali sličnih tema i vodili zajedničke živote unutar ove zvukovne utopije kao paralelne realnosti.

Kakav je plan za narednu sezonu?

Plan je da plana nema, sem onog koji nam bude šapnuo naš kreativni poriv. Za sad, svako ko želi da se opoba u slobodnom kreiranju (uslovno nazvanih) radio emisija i tako testira svoju visprenost – može da nam piše na ninodrag@outlook.com, a mi ćemo mu dati smernice i adekvatan prostor za njegove zamisli. Treba to iskoristiti, jer malo je ovakvo širokogrudih prostora koji dopuštaju da rastete zajedno. U svakom slučaju, kako nam nešto sine od ideja, a stvori se i plan kako da je ostvarimo, redovno ćemo vas obaveštavati preko naših društvenih glasila. Pratite nas.

i

U nedelju, 4. aprila 2021, budite sa nama na zeno.fm/platformi da zajedno zaokružimo 2. sezonu NINODRAG VAU ARS radiopisa. Inspektor Ćišub je obećao da će konačno otkriti famoznu misteriju moje otmice i meni i vama, stoga – slušamo se u nedelju!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s