Kako se zoveš?

Autorka: Katarina Grujić

Pišite autorki:

* Priča je nastala kao odgovor na izazov „Pozajmljena rečenica“. Pogledajte odgovore i na ostale izazove ovde.

Kako se zoveš?

Katarina Grujić

Katarina Grujić je svoju inspirativnu rečenicu pronašla na 13. strani, u 1. redu knjige „Dolazim po tebe i vodim te sa sobom“, čiji je autor Nikolo Amaniti (Izdavač: Plato), i s njom je započela svoju refleksivnu priču o imenu koju je naslovila „Kako se zoveš?“. Katarina se, kako kaže, oprobala u pisanju prvi put posle srednjoškolskih sastava, na čemu smo joj vrlo zahvalni. Ona je sportista u dušu, a po dvostrukoj profesionalnoj vokaciji trener plivanja i specijalista za ljudske resurse. Svoj sportski duh gradila je kao trener pionira i kadeta u Plivačkom klubu „ Crvena Zvezda“ Beograd, a sama se aktivno bavila umetničkim plivanjem, u kom je osvajala medalje na državnim takmičenjima. Svoju ljubav prema pevanju negovala je kao član hora AKUD „Branko Krsmanović-Obilić“, a interesovanje prema organizaciji i altruističkom radu sa ljudima i dalje održava u organizacionoj asistenciji u poznatoj emisiji humanitarnog karaktera „S Tamarom u akciji“. Izuzetno je inspirišu putovanja, druženja, uživanje u jogi i vreme sa sestričinom Lenkom… Verujemo da ćete uživajte u njenom proznom odgovoru na izazov koji sledi u nastavku.

– Kako se zoveš? Tako jednostavno pitanje.

– Kako se zoveš? Predstavi se? Ko si ti?

Prvo što nas nauče kao decu. Da se predstavimo. U vrtiću. U školi. Na fakultetu. Poslu. Pitanje koje prvo naučimo u školi stranih jezika.

Tvoj lični pečat. Tvoj potpis. Tvoje ime i prezime.

Kako izgleda neko ko se zove Vukašin, Petar, Jovanka? Toliko puno istih imena a toliko različitih lica. Svako jedinstveno i na svoj način autentično. Zašto nam baš „TO“ ime daju po rođenju? Po čemu se ogleda jačina nekog imena?

VIKTOR kao pobeda. SLOBODA živeti slobodno. NADA kao vera ili pak VERA kao nada. Da li imena poput Lav ili Vuk, znači da smo jaki? Da ćemo biti neustrašivi? Da li moramo da opravdamo naše ime u skladu sa značenjem.

Toliko puno imena. Muških i ženskih. Koje izabrati. Dugačko ili kratko. Strano ili domaće. Nadimci. Zašto stvaramo nadimke ako nam se sviđa ime. Naučeni smo da nadimcima pokazujemo ljubav ili simpatije prema nekome. Jel to zaista istina?  Zašto Aleksandru zovemo Saša ili Kristinu – Kiki ili Vladimira – Vlada?

Kao roditelji toliko se koncentrišemo da izaberemo ime za naše dete, a onda ga potpuno izmenimo raznim nadimcima. A šta ako ti se ime ne svidi. Poželiš da ga promeniš. Na koga mi u stvari želimo da ličimo? Zašto nam je bitno kako se zovemo i da li nas ime i prezime definiše.

Kada bi me pitali kako se zovem, godinama sam se predstavljala kao „Kaća“. To je samo jedan od nadimaka koje imam. Tu su i Kale, Kaki, Kaćoni, Katarinče, Keti. Mislim da mogu na prste jedne ruke da nabrojim kada sam se u životu predstavila kao Katarina.

– Kaća? To je skraćeno od Katarina?

– Ma da, da, nego, ne znam, niko me tako ne zove. Svi me zovu Kaća. Navikla sam a i lepše mi je nekako. Katarina mi zvuči, tako nekako, strogo. Ne volim da me tako zovu.

– Zašto ne voliš? Katarina je tako lepo ime i zvučno. Staro Grčko.

Neki bi to rekli krajnje iskreno.

Uzmem i izguglam značenje imena Katarina.

„Kod tačnog značenja vlastitog imena Katarina, postoje brojne nedoumice i neusaglašenosti, kao i dijametralno suprotna značenja koja se međusobno nikako ne slažu. Tako je u prevodu sa grčkog i latinskog jezika, Aikaterine, Haikatarina ili Catharina, u značenju „svaki od dva“ ili „svaki od dvoje“, ali se smatra da u slobodnom prevodu ova vlastita imenica može da znači i „ona koja sija“; „ona koja je svetlost“; „ona koja je čista i bezgrešna žena“. U prevodu grčke reči „katarza“ je značenje imena Katarina, „čistota“; „pročišćenje“; „spoznaja“. Ako se uzme u obzir pak, da je ime Katarina poteklo od imena grčke boginje Hekate, onda ima i značenje „ona koja donosi smrt“; „smrtnica“; „grešnica“ ili „ bezbožnica“ i „veštica, vračara“.

Počela sam da se pitam. Zašto ne volim da se predstavljam kao Katarina? Ko je meni usadio to da Katarina zvuči tako strogo? Da li sam samo ja to tako doživela, jer, eto, ceo život me zovu po nadimcima pa mi je to stvorilo lažni osećaj bliskosti, a samo kad me neko nazove mojim pravim imenom to asocira na distancu ili strogoću? Nebliskost.

Mnogi koje znam tako ponosno nose svoja imena. Puna. Cela. Bez nadimaka. Glasno i jasno ih izgovaraju.

Zašto se ja onda ne predstavljam kao Katarina? Čistota, pročišćenje, spoznaja, ona koja sija, koja je svetlost.

Pre dve godine sam bila na ivici. Sa jedne strane svetlo, a sa druge mrak. Dva sata se nije znalo koji će ishod biti.

I bi svetlost. I bi ona strana koja sija. Nov život. Druga šansa, ali isto ime.

Krenula sam ispočetka. Doslovno ispočetka. Jako je bilo teško. Puno neizvesnosti i nesigurnosti. Ali dan po dan, nedelja po nedelja, mesec po mesec. Godinu dana. Shvatiš da je život čudo. Da je dragocen. Da treba da voliš sve što je u vezi tebe i sa tobom. Svaki deo svog tela. Svoje glave. Svoje duše. Svoje ime i prezime. Druga šansa ti daje mogućnost da staneš, pauziraš, razmisliš, odmoriš. I nastaviš dalje. Kako ti želiš. Kako ti odlučiš.

Danas posle dve godine, malo su mi dve ruke da nabrojim, jer sa velikim zadovoljstvom kad me neko pita:

– Kako se zoveš? odgovorim:

Ja sam Katarina, drago mi je!  A kako se ti zoveš?

A, kako glasi tvoja priča inspirisana „pozajmljenom rečenicom“? Pošalji nam je na ninodrag@outlook.com, a kao nagradu za trud očekuj knjigu.

Saznaj više o izazovu ovde.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s